Literatura od kuchni

Okładka książki Literatura od kuchni Bogusław Deptuła
Okładka książki Literatura od kuchni
Bogusław Deptuła Wydawnictwo: W.A.B. kulinaria, przepisy kulinarne
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
W.A.B.
Data wydania:
2013-06-26
Data 1. wyd. pol.:
2013-06-26
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788377478103
Tagi:
kuchnia literatura
Średnia ocen

6,6 6,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,6 / 10
52 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1765
891

Na półkach:

Najbardziej w tej książce podoba mi się autor, a w zasadzie jego pewność siebie, erudycja i literacki gust. Jest i wysublimowany, i nieoczywisty, bywa też jednak przystępny i niewyniosły. Coś na kształt zadzierania nosa i następującego po nim spuszczania z tonu, urocza kombinacja. Szczypta protekcjonalności i nonszalancji nadaje temu zbiorowi wyjątkowego smaku, który tak mi odpowiada.
Jak już wspomniałam, na książkę składają się felietony, które nie tylko pokazują szerokie spektrum zainteresowań twórcy, ale także objaśniają fabuły poszczególnych książek, przybliżają bohaterów, ich wybory, ciekawostki literackie, takież anegdoty. Uczta. Nie tylko dla kulinarnych praktyków (gdyż każdy felieton wieńczy właśnie przepis na literackie danie),ale też dla miłośników książek, których dobór uznaję za więcej niż dobry.
Dla przykładu, jest tutaj nieprzewidywalny Osip Mandelsztam (i przyporządkowana mu zupa ucha),jest także przewrotny Tuman Capote (przepis na pasty do bajgli, nawiązujący do Śniadania u Tiffany'ego),znalazł się też turpistyczny Roland Topor. Nie mogło oczywiście zabraknąć przesławnych magdalenek Marcela Prousta, bo jakżeby tak, bez maczanych w herbacie najsłynniejszych literackich ciastek?
Bogusław Deptuła serwuje nam literackie smaczki, służy czytelnikowi swoim oglądem artystycznej rzeczywistości, poetyckich obrazów, rozważa opisywane dzieła w różnych (nie tylko kulinarnych) kontekstach. Jego interpretacje są trafne, wykwintne (jak niektóre potrawy, np. grasica cielęca, czy żabnica faszerowana tapendą),a nade wszystko interesujące.
Na uwagę zasługuje też piękne wydanie, wzbogacone o adekwatne ilustracje Macieja Jędrysika.
Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy. Mam nadzieję, że nastąpi.


buchbuchbicher.blogspot.com

Najbardziej w tej książce podoba mi się autor, a w zasadzie jego pewność siebie, erudycja i literacki gust. Jest i wysublimowany, i nieoczywisty, bywa też jednak przystępny i niewyniosły. Coś na kształt zadzierania nosa i następującego po nim spuszczania z tonu, urocza kombinacja. Szczypta protekcjonalności i nonszalancji nadaje temu zbiorowi wyjątkowego smaku, który tak mi...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1747
750

Na półkach: , ,

Uwielbiam wszelakie książki o gotowaniu. Tu się niestety zawiodłam.
Autor operuje dosyć ciężkim, "uniwersyteckim" stylem pisania. Przez ten natłok tych informacji ciężko jest się przebić.
Zamieszcza fragmenty książek, których połowy nie znam. Nie jest to książka lekka i zabawna. Raczej bardzo przytłaczająca w swoim wyrazie.
Przepisy też nie porywają (pankejki, gazpacho każdy chyba zna...).

Uwielbiam wszelakie książki o gotowaniu. Tu się niestety zawiodłam.
Autor operuje dosyć ciężkim, "uniwersyteckim" stylem pisania. Przez ten natłok tych informacji ciężko jest się przebić.
Zamieszcza fragmenty książek, których połowy nie znam. Nie jest to książka lekka i zabawna. Raczej bardzo przytłaczająca w swoim wyrazie.
Przepisy też nie porywają (pankejki, gazpacho...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
421
304

Na półkach: ,

'Literatura od kuchni' to zbior felietonow o poszukiwaniu smakow kulinarnych w literaturze. Autor bedacy historykiem sztuki pisze o ksiazkach dla niego waznych. Spotykamy tu min. Moravie, Prousta, Huysmansa, Szymborska czy Brzechwe, czytamy o smakach znalezionych w ich dzielach. Dowiadujemy sie dlaczego de Custine wybral sie do Rosji w 1839 roku, czego poklosiem byla wspaniala ksiazka; o makaronie opisanym przez Bialoszewskiego w 'Pamietniku z Powstania Warszawskiego'; o tragicznym zyciu Trakla czy tez jak to powodem jednej z awantur wywolanych przez Caravaggia byly karczochy.
Kazda opowiesc wienczy krotki przepis, niekoniecznie bezposrednio z dana lektura zwiazany. Moje ulubione to ten na salatke ziemniaczana i na placek ze sliwkami.
Oczytanie w klasyce ulatwi odbior tej 'pysznej' ksiazki, mozna tez potraktowac ja jako zachete do poznawania wspanialej literatury.
Zdecydowanie polecam.

'Literatura od kuchni' to zbior felietonow o poszukiwaniu smakow kulinarnych w literaturze. Autor bedacy historykiem sztuki pisze o ksiazkach dla niego waznych. Spotykamy tu min. Moravie, Prousta, Huysmansa, Szymborska czy Brzechwe, czytamy o smakach znalezionych w ich dzielach. Dowiadujemy sie dlaczego de Custine wybral sie do Rosji w 1839 roku, czego poklosiem byla...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
1940
390

Na półkach: , , , ,

Bogusław Deptuła stworzył nietypową książkę kucharską - literacką, momentami przegadaną, nasyconą cytatami, ale zarazem smakami i zapachami. To świeża, ożywcza lektura, nawet gdy wspomina o śnie, nudzie czy katastrofach.

Przepisy są tylko dodatkiem, wisienką na torcie czy ziarnkiem kawioru na tartince: mniam!

Bogusław Deptuła stworzył nietypową książkę kucharską - literacką, momentami przegadaną, nasyconą cytatami, ale zarazem smakami i zapachami. To świeża, ożywcza lektura, nawet gdy wspomina o śnie, nudzie czy katastrofach.

Przepisy są tylko dodatkiem, wisienką na torcie czy ziarnkiem kawioru na tartince: mniam!

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
4903
120

Na półkach: , ,

Bardzo sympatyczne teksty w których kuchnia, przepisy na konkretne potrawy są pretekstem do rozważań o książkach, literaturze w ogóle. Można to też ująć odwrotnie, że to literatura jest pretekstem do kuchni, jednak moim zdaniem i ilościowo i jeśli chodzi o wagę literatura, bardzo osobiste, autorskie do niej podejście tu przeważa.

Bardzo sympatyczne teksty w których kuchnia, przepisy na konkretne potrawy są pretekstem do rozważań o książkach, literaturze w ogóle. Można to też ująć odwrotnie, że to literatura jest pretekstem do kuchni, jednak moim zdaniem i ilościowo i jeśli chodzi o wagę literatura, bardzo osobiste, autorskie do niej podejście tu przeważa.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
396
69

Na półkach:

bardzo interesująca, napisana ze swadą książka pasująca do nowej kategorii literatury o literaturze, ale z pozaliterackiej perspektywy. Przepisy proste, ale nietuzinkowe, starannie dobrane; literatura głównie francuska,ale też nieoczywista- o czym sam autor uprzedza we wstępie, do tego ilustracje, anegdoty, ciekawe dygresje. Godna polecenia na wolny weekend, lub, niezobowiązująco do walizki na wakacje w leśniczówce;)

bardzo interesująca, napisana ze swadą książka pasująca do nowej kategorii literatury o literaturze, ale z pozaliterackiej perspektywy. Przepisy proste, ale nietuzinkowe, starannie dobrane; literatura głównie francuska,ale też nieoczywista- o czym sam autor uprzedza we wstępie, do tego ilustracje, anegdoty, ciekawe dygresje. Godna polecenia na wolny weekend, lub,...

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
552
47

Na półkach:

Ksiązka niestety mnie nie zachwyciła. Lekko nudna. Kilka przepisów jednak wykorzystam. Ale tylko kilka.

Ksiązka niestety mnie nie zachwyciła. Lekko nudna. Kilka przepisów jednak wykorzystam. Ale tylko kilka.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
25
10

Na półkach: ,

Kupiona z ciekawości, i z ciekawości pozostanie na mojej półce.

Kupiona z ciekawości, i z ciekawości pozostanie na mojej półce.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
607
36

Na półkach:

W sumie to przejrzałam i odłożyłam :)
Pomysł fajny, ale w tym wypadku ważniejsze jest to, żeby mieć czas i skłądniki do gotowania niż czas i chęć na czytanie. Chociaż przepis na magdalenki.....

W sumie to przejrzałam i odłożyłam :)
Pomysł fajny, ale w tym wypadku ważniejsze jest to, żeby mieć czas i skłądniki do gotowania niż czas i chęć na czytanie. Chociaż przepis na magdalenki.....

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

avatar
202
125

Na półkach: , ,

Erudycyjna książka do powolnego smakowania.

Erudycyjna książka do powolnego smakowania.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    183
  • Przeczytane
    64
  • Posiadam
    30
  • Teraz czytam
    6
  • Chcę w prezencie
    4
  • Kulinaria
    3
  • Kuchnia
    2
  • Chcę mieć
    2
  • Polonica
    1
  • Książki od kuchni
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Literatura od kuchni


Podobne książki

Przeczytaj także