rozwiń zwiń

Domowy wyrób win i miodów pitnych

Okładka książki Domowy wyrób win i miodów pitnych
Rich GullingPattie Vargas Wydawnictwo: Wydawnictwo RM Seria: Domowy wyrób kulinaria, przepisy kulinarne
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
Domowy wyrób
Wydawnictwo:
Wydawnictwo RM
Data wydania:
2015-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2015-01-01
Język:
polski
ISBN:
9788377734315
Tłumacz:
Katarzyna Gwiazda
Średnia ocen

                8,0 8,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Nalewki i likiery z domowej spiżarni Rich Gulling, Pattie Vargas
Ocena 0,0
Nalewki i liki... Rich Gulling, Patti...
Okładka książki Domowe nalewki i likiery Rich Gulling, Pattie Vargas
Ocena 0,0
Domowe nalewki... Rich Gulling, Patti...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,0 / 10
2 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
38
35

Na półkach:

Przystępny podręcznik zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych winiarzy. Zawiera cenne wskazówki wynikające z wieloletniej praktyki Autorów, bez zbędnej teorii, a także wiele przepisów, w tym niektóre bardzo oryginalne (wino z natki pietruszki). Przepisy są mocno osadzone w realiach amerykańskich, stąd sok pomarańczowy jako matka drożdżowa (można zastąpić innym sokiem owocowym lub nawet wodą z cukrem), a także koncentraty soków zamiast soków świeżych. Składniki dobrane są na objętość 1 galona amerykańskiego (3,8 litra) zaokrągloną do 4 litrów, trzeba więc odpowiednio przeliczyć, by otrzymać 5 litrów i napełnić pod wierzch typowy mały gąsiorek - inaczej wino będzie się utleniać od kontaktu z powietrzem. Zauważyłem też jedną nieścisłość - Autorzy podkreślają rolę sterylności sprzętu winiarskiego, jednocześnie zalecając zasysanie ustami wina przy przelewaniu wężykiem - przecież są pompki na wężyk, które pozwalają uniknąć wprowadzania śliny do wina...
Zabrakło też przepisu na wino z ryżu, choć jest to jedno z najprostszych win do wykonania (ryż, drożdże, cukier) nawet dla zupełnego laika. Mimo to książkę polecam wszystkim, którzy dopiero zaczynają przygodę z winiarstwem, będzie dobrym wstępem przed "poważniejszą" literaturą, np. książką Cieślaka.

Przystępny podręcznik zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych winiarzy. Zawiera cenne wskazówki wynikające z wieloletniej praktyki Autorów, bez zbędnej teorii, a także wiele przepisów, w tym niektóre bardzo oryginalne (wino z natki pietruszki). Przepisy są mocno osadzone w realiach amerykańskich, stąd sok pomarańczowy jako matka drożdżowa (można zastąpić...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    3
  • Przeczytane
    2
  • Posiadam
    1
  • Ulubione
    1
  • Chcę w prezencie
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Domowy wyrób win i miodów pitnych


Podobne książki

Przeczytaj także