Domowy wyrób win i miodów pitnych
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Seria:
- Domowy wyrób
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2015-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-01-01
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377734315
- Tłumacz:
- Katarzyna Gwiazda
Ponad sto niezwykłych przepisów na trunki z ziół, owoców, kwiatów i nie
tylko!
Są tacy, którzy twierdzą, że wino robi się tylko z winogron. Ta książka
może zmienić ich punkt widzenia. Wyrób win z owoców, warzyw, kwiatów,
ziaren, miodu i ziół to hobby z tradycjami, które właśnie przeżywa swój
renesans. Produkcja trunków z tych oryginalnych składników jeszcze nigdy
nie była tak prosta!
W książce znajdziesz proste przepisy na wyśmienite trunki, m.in. wino
brzoskwiniowe, truskawkowe, migdałowe, z aksamitek, wytrawny miód, miód
wiśniowy, czerwone wino żurawinowe, wino ze strąków groszku, krupnik
cytrynowo-tymiankowy lub miód z dzikiej róży.
Przepisy zawarte w książce są idealne dla tych, którzy stawiają pierwsze
kroki w domowym wyrobie trunków. Dla bardziej doświadczonych winiarzy
będą one ucieczką od tradycyjnych receptur.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
Opinia
Przystępny podręcznik zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych winiarzy. Zawiera cenne wskazówki wynikające z wieloletniej praktyki Autorów, bez zbędnej teorii, a także wiele przepisów, w tym niektóre bardzo oryginalne (wino z natki pietruszki). Przepisy są mocno osadzone w realiach amerykańskich, stąd sok pomarańczowy jako matka drożdżowa (można zastąpić innym sokiem owocowym lub nawet wodą z cukrem), a także koncentraty soków zamiast soków świeżych. Składniki dobrane są na objętość 1 galona amerykańskiego (3,8 litra) zaokrągloną do 4 litrów, trzeba więc odpowiednio przeliczyć, by otrzymać 5 litrów i napełnić pod wierzch typowy mały gąsiorek - inaczej wino będzie się utleniać od kontaktu z powietrzem. Zauważyłem też jedną nieścisłość - Autorzy podkreślają rolę sterylności sprzętu winiarskiego, jednocześnie zalecając zasysanie ustami wina przy przelewaniu wężykiem - przecież są pompki na wężyk, które pozwalają uniknąć wprowadzania śliny do wina...
Zabrakło też przepisu na wino z ryżu, choć jest to jedno z najprostszych win do wykonania (ryż, drożdże, cukier) nawet dla zupełnego laika. Mimo to książkę polecam wszystkim, którzy dopiero zaczynają przygodę z winiarstwem, będzie dobrym wstępem przed "poważniejszą" literaturą, np. książką Cieślaka.
Przystępny podręcznik zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych winiarzy. Zawiera cenne wskazówki wynikające z wieloletniej praktyki Autorów, bez zbędnej teorii, a także wiele przepisów, w tym niektóre bardzo oryginalne (wino z natki pietruszki). Przepisy są mocno osadzone w realiach amerykańskich, stąd sok pomarańczowy jako matka drożdżowa (można zastąpić...
więcej Pokaż mimo to